Reportage om matchen mellan Motala och Eskilstuna  i DIV 2, grupp 3, 050320 i Motala

 

I Motalas fina schacklokaler möttes Motala och Eskilstuna. För Motala en helt betydelselös match - för Eskilstuna avgörande för seriesegern. Trots detta mötte Motala upp med sin för säsongen bästa laguppställning och kämpade riktigt bra. Eskilstuna behövde minst oavgjort för att säkert klara uppflyttning till DIV 1.

Relativt snabbt avgjordes 3 partier: Mattias Nilsson besegrade Rickard Andersson på första bordet, Harald Lögdahl vann över Anders Moborn på andra och undertecknad lyckades tursamt få remi mot Bo Backman på bord 6. Efter någon timme förbättrades Eskilstunas situation ytterligare när Gunnar Carlberg slog Örjan Andersson på bord 3. Ställningen var då 3,5 – 0,5 till Eskilstunas favör. Allt verkade lugnt för Eskilstunas vidkommande, eftersom alla ställningarna på de övriga borden såg lovande ut.

Men nerver och trötthet kan verkligen ställa till det i schack. Bo Eriksson på bord 4 mot Peter Holmgren gjorde en katastrofal missbedömning och förlorade. Mikael Toléns remiartade parti på bord 8 mot Per Ahlström försämrades vilket ledde till förlust av partiet. Kvar var Björn Larson på bord 7 och Mikael Didriksson på bord 5. Björn Larsson som stått lite halvdåligt fick in ett kraftfullt drag som ledde till materialfördel. Mikael Didriksson fixade till ett bondeslutspel med löpare över. Dock hade Jesper Antonsson två bönder över vilket försvårade spelet för Mikael som nu satt där och tänkte och tänkte och tänkte. Tiden gick och vi våndades mer och mer. ”Vad är det med Micke?”, sa vi. Han som lagledare brukar tuta i oss andra att om det krävs en remi för vi ska vinna eller få oavgjort i en match ska vi bjuda remi även om vi står mycket bättre. Men oron för hans höggravida fru spelade kanske in - det som gett honom dispens för att få ha mobiltelefonen på. När endast 5 sekunder återstod av Mikaels tid stannade han klockan och krävde remi genom dragupprepning. Protokollen var tyvärr ofullständiga och tiden gick när partiet måste återskapas.

Då bjöd Björn Larsson remi mot Aziz Kapidic vilket accepterades. Pust, Pust. Seriesegern var klar.

I Mikaels parti hade inte 3 lika ställningar uppkommit med samma person vid draget. Men eftersom Jesper inte hade någon reell chans att vinna partiet på spel accepterades remianbudet.

Vid hemresan stannade vi och firade med en god middag. Klubben bjöd.

 

Ulf Lögdahl 2005-03-21

 

Partier i PGN-format

Bilder från matchen

www.cleverlearning.com

ulf@studera.com

ulf@cleverlearning.com