NYHETER | ESKILSTUNA

MÅNDAG 8 JANUARI 2007

 

Eskilstuna

Schack för de blixtsnabba spelarna

Klick, klick, klick, klick.
Pjäserna dansar, klockorna håller takten och kalorierna piper iväg när spelarna gör upp i Trettondagsblixten.

 

Trettondagsblixtar  Mattias Nilsson och Kalle Sarén är rutinerade schackspelare. Mattias tog hem segern i lördagens turnering och Kalle har varit med under alla trettio år som Eskilstuna finska förening har ordnat tävlingen.
Foto: Marie Bremberg

Trettondagsblixtar Mattias Nilsson och Kalle Sarén är rutinerade schackspelare. Mattias tog hem segern i lördagens turnering och Kalle har varit med under alla trettio år som Eskilstuna finska förening har ordnat tävlingen. Foto: Marie Bremberg

Kinkunsulatusturnans är det finska ordet för skinksmältningsturnering. Så hette nämligen tävlingen när den hade premiär i Eskilstuna finska förening för trettio år sedan. Men när föreningarna i Sörmland fick allt färre finska schackspelare i början av 90-talet, bjöds även svenskar in och tävlingen bytte namn.
- Vi uppskattar det fina arrangemanget och blixtschack är lite tidens anda. Det som är bra är att man snabbt glömmer sina förluster, skojar Ulf Lögdahl från Eskilstuna, som är schackspelare sedan 47 år tillbaka.

Energikrävande
Det är lördag och lunchtid. Tävlingsdeltagarna stärker sig med smörgås, kaffe, finska bakverk och en tjusig schackrutig tårta. Allra första biten skär Kalle Sarén, som har varit med och tävlat under alla de trettio åren. Det tycks gå åt en hel del energi för att spela schack.
- Schack är en idrott som är väldigt krävande. Man måste äta en stadig frukost. Annars orkar man inte spela under kanske sex timmar, säger Petteri Kyyrönen, som är ledare för tävlingen sedan tio år tillbaka.
Han berättar att många professionella spelare tränar mycket tennis och simning för att orka med schackspelandet. Den som tappar fokus förlorar lätt sitt parti.
Petteri Kyyrönen ropar upp namnen på spelarna och strax klickar det intensivt i hela lokalen igen.
Vid borden kämpar 24 koncentrerade schackspelare från Eskilstuna, Västerås, Strängnäs, Nyköping och Kungsör.
Fem minuter har de på sig för ett parti och så fort ett drag är slutfört trycker spelaren på den digitala schack-klockan så att det klickar till.
För att spelare som är olika högt rankade ska kunna möta varandra kör man med tids-handikapp. De styvaste spelarna får i vissa fall bara två minuter på sig för ett parti, medan de mindre rutinerade motspelarna får åtta.

Snabbt spel
Men hur som helst är det snabba ryck, och det uppskattas bland de tävlande.
- Jag föredrar blixtschack, då händer det saker hela tiden. Och man har större chans att spöa bättre spelare. Det är bara då de missar, säger Andreas Göransson, som är dagens yngsta spelare och går i nian på Skogstorpsskolan i Eskilstuna.
Han har spelat schack i fyra år och förklarar att det gäller att kunna öppningarna och teorin för att kunna spela blixtschack, för betänketiden är inte lång.
Själv laddar han inför en tävling med lite extra sömn och kanske några extra partier mot sin pappa eller sina kompisar. Stämmer det att schack bränner många kalorier?
- Jag äter faktiskt rätt mycket, så det kanske stämmer, säger Andreas Göransson.

 

Mia HallerödMia Halleröd
mia.hallerod @ ekuriren.se

 

Trettondagsblixten för 30:e gången

.

2007-01-08 (Länka hit)

.

Favoriten Mathias Nilsson, ESK, höll för trycket och tog i helgen hem Eskilstuna Finska Förenings schackturnering Trettondagsblixten.
En turnering som avverkades för 30:e året i följd.

.


KONCENTRATION fanns det gott om under Trettondagsblixten. Men det gällde att inte fundera för länge då varje spelare hade högst fem minuter på sig i varje match. Varje deltagare spelade 13 matcher och datorn räknade ut vem om blev näste motståndare. FOTO: JOAKIM SERRANDER

24 deltagare hade ställt upp.
- Ungefär hälften av vad vi hade när vi spelade i den gamla lokalen, konstaterar arrangören Keijo Kaipianen.
Han var ändå nöjd med intresset och riktade ett stort tack till sponsorerna, bland annat Finska Hembageriet som varit med i många år. Med i många år har även Kalle Sarén varit. Han har deltagit i samtliga 30 tävlingar genom åren och prisades för detta. För en åskådare lät det under spelet som den värsta ishockeymatch, även om publikjublet uteblev. Klapp-klapp lät det när spelarna slog på klockan.
Det var en blixtturnering där varje sekund var dyrbar. Varje spelare hade fem minuter med avdrag för ju högre rankad spelaren var. Det gällde alltså att så snart draget var gjort se till att tiden gick för motståndaren istället, och det lät klapp-klapp när 24 spelare slog på klockan. Favoriten Mathias Nilsson plockade hem 11,5 poäng på sina 13 matcher vilket räckte till segern. Mikael Didriksson, även han ESK, Eskilstuna, Schackklubb, kom tvåa med tio poäng.

.

Hans-Gunnar Karlsson

hans-gunnar.karlsson @ folket.se