Olja, kol, naturgas och torv

Dessa fyra energikällor har en sak gemensamt. De har bildats under mycket lång tid genom nedbrytning av djur- och växtdelar. Denna omvandling har pågått under miljontals år och till slut har kol, olja, naturgas och torv lagrats. De innehåller alla mycket energi och är därför energikällor med hög kvalitet. Olja har varit en billig energikälla, men allteftersom tillgången på olja har minskat har priset ökat. Motorer drivs vanligen med oljeprodukter och många hus värms upp med hjälp av oljepannor.

Eftersom det tar mycket lång tid för olja att nybildas och på grund av att vi snart tömt våra oljelager är olja inte att räkna som en framtida energikälla. Dessutom bildas många miljöfarliga ämnen när olja förbränns och oljehanteringen är förenad med många risker. Ett fartyg som havererar släpper oftast ut stora mängder olja som dödar växt- och djurliv både i vattnet och vid land. Eldning med kol ger utsläpp av giftiga gaser som kan vara skadliga för miljön. Det bildas också mycket sot och aska. Även om det går att rena röken från stora dammpartiklar kommer de små partiklarna att föra med sig tungmetaller som förgiftar miljön. Luftens koldioxidhalt ökar och bidrar till den miljöfarliga växthuseffekten.

Naturgas är kanske den mest miljövänliga av de fyra. Det bildas inga svavelutsläpp och inget sot vid förbränningen och gasen kan renas. Å andra sidan får inte gasledningar gå sönder eftersom explosionsrisken är stor. Torv finns i Sverige så vi behöver inte köpa från andra länder. Förbränning av torv är förenat med en mängd farliga utsläpp av gaser och tungmetaller som förorenar miljön. Dessutom påverkas växt- och djurlivet i de våtmarker där torven bryts. En del arter är beroende av denna sorts marker och därför kan torvbrytningen inte ske i större skala.