Grönsaksväxter

Samlingsnamnet "grönsak" inte vetenskapligt


Grönsaksväxter är örtväxter av varierande slag. Ordet ”grönsak” är inte vetenskapligt utan vardagligt. Vad som kallas ”grönsak” kan också vara kulturellt betingat. Ur botaniskt perspektiv tillhör ”grönsaker” en mängd olika familjer.

Kålsorterna

tillhör familjen korsblommiga, och kommer från en västeuropeisk vildväxande kålsort. Kålsorterna kan ha många olika former. Detta beror på att upplagsnäringen samlas på olika platser - i bladen, stammen eller blomställningen. Huvudkål, blomkål (bilden), grönkål och broccoli är alla välkända kålsorter.

Aubergin

(äggört eller äggplanta) tillhör familjen potatisväxter och är nära släkt med potatis och tomat. Växten är ettårig. Frukten är oftast rund eller avlång och mörkviolett till färgen. Den kan ätas skivad eller rostad.

Gurka

har odlats i mer än 4000 år, och kommer troligen från Indien. Plantan kryper på marken, och de stora gula blommorna sitter i bladvecken. Gurkor kan användas både råa och inkokta. Små gurkor - "västeråsgurkor" läggs in i saltlake eller ättikslag. Slanggurkor används i regel färska.

Lök

tillhör familjen liljeväxter. Den kommer troligen från västra Asien, och har odlats länge i Kina och Indien. Under medeltiden fördes den till Europa. Den gula löken (bild) är mild i smaken och kan därför bland annat användas till soppa. Rödlök, syltlök och schalottenlök är andra sorter av samma lökart.

Vitlök

är nära släkt med den gula löken, och är en mycket gammal asiatisk kulturväxt. Löken består av flera klyftor, som är omgivna av vita fjäll. Den anses skydda mot bland annat förkylning. I många europeiska länder är den en populär krydda.

Purjolöken

skiljer sig från övriga odlade lökar genom att löken inte är lika avsatt från bladen. Både löken och bladen används. Den är mildare i smaken än andra lökar, och räknas ibland som grönsak istället för krydda. Hos gräslök används bladen som krydda. Gräs- och purjolök tillhör samma släkte.

Moroten

tillhör familjen flockblommiga växter. Den förekommer vild i Sverige, men den vilda formen är inte ätlig. Den odlade moroten är tvåårig. Skörden tas första året. Morötter är rika på vitamin A och C, men de är relativt kalorifattiga.

Palsternacka

tillhör familjen flockblommiga växter. Den växer förvildad i södra och mellersta Sverige. Den odlade formen är tvåårig. Roten är tjock, vit med stark doft. Palsternackan används mest i soppor.



Maskros Körsbär

Blomkål

Aubergin

Näckros Maskros

Gurka

Lök

Körsbär Näckros

Vitlök

Purjolök

Maskros Körsbär

Morot

Palsternacka