Sexuella avvikelser

Det finns beteenden inom det sexuella området som avviker från den vanliga normen. Ofta kan personer med fetischer använda dem ibland för att krydda sexlivet. Men det händer också att det blir en förutsättning för att utöva sex och blir därmed en begränsning i personens liv. Då har det enligt psykologin blivit en störning och den allmänna termen är parafili. Här är några exempel på beteenden som avviker från normen.

Fetischism

Att vara fetischist innebär att man känner en sexuell upphetsning av kroppsdelar eller föremål som vanligtvis inte uppfattas som erotiska. Det kan vara fötter eller skor, men också olika material i kläder som lack, gummi och läder samt andra föremål. Transvestitisk fetischism är när en person känner sexuell upphetsning av att klä sig i det motsatta könets kläder. Oftast handlar det om män som klär sig i kvinnokläder.

Transvestit

Till skillnad från transvestitisk fetischism så är inte vanlig transvestism kopplat till sexuellt beteende, men är oftast ett behov av att skrida över könsrollerna. Transsexualism innebär att personen känner att den har fel könstillhörighet. Att få genomgå ett könsbyte kräver läkarutlåtande och lång utredning.

Exhibitionism

Exhibitionister har ett starkt behov att blotta sina könsdelar för andra människor, gärna i syfte att chockera eller överraska. Oftast har det en sexuell innebörd för blottaren, men inte alltid.

Sadomasochism

Ett förhållande som innehåller sadism och masochism. Det innebär att den sadistiska parten känner sexuell upphetsning av att tillfoga smärta och/eller vara dominant. Den masochistiska i förhållandet får njutning av att känna smärta och/eller vara undergiven.