Kvinnans könsorgan

 

De inre könsorganen

Till kvinnans inre könsorgan hör äggstockarna, äggledarna, livmodern och slidan. I äggstockarna bildas kvinnligt könshormon samt äggceller. Från äggstockarna leder äggledare till livmodern som i sin tur mynnar ut i slidan.

De yttre könsorganen

De yttersta könsorganen utgörs av de inre och yttre blygdläpparna samt klitoris. Klitoris sitter mellan de inre blygdläpparna strax ovanför urinrörsmynningen. Det som många tror är hela klitoris är i verket bara en liten del, ollonet. Resten ligger gömd och går ända upp till venusberget(se bild). Precis som mannens penis kan en kvinnas klitoris svälla vid upphetsning. Klitoris är väldigt känslig för beröring och har ca fem gånger fler känselceller än mannens ollon, därför kan ibland för hård och direkt beröring kännas smärtsam.

Hymen

Ungefär en centimeter innanför slidmynningen sitter mödomshinnan, även kallat hymen. Egentligen är ordet hinna missvisande, då det inte alls är någon hinna men en krans av slemhinneveck. Namnet mödomshinna syftar på att man tidigare trodde att om en kvinna var oskuld skulle den brista vid första samlaget. Numera vet man att den kan brista långt innan dess, till exempel genom fysisk aktivitet eller andra orsaker. Ca 60 % av alla kvinnor blöder inte alls vid första samlaget, och blir det en blödning handlar det ofta om att hymen tänjs ut eller att kvinnan är nervös och spänner sig.

Tyvärr lever myten om mödomshinnan kvar hos många, och speciellt olyckligt blir det i kulturer där det förväntas att kvinnan ska vara oskuld när hon gifter sig.  

Kvinnans könsorgan

En genomskärning av kvinnans könsorgan