Preventivmedel

 

För att inte kvinnan ska bli med barn under ett samlag bör preventivmedel användas.

Kondomen

Kondom är hittills det enda preventivmedlet för män. Den består av tunt gummi som rullas över penis så att sädesvätskan inte kommer in i kvinnans slida. Kondomens stora fördel är att den även skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar.

P-Piller

P-piller är ett mycket säkert skydd mot graviditet. Det innehåller hormoner som hindrar kvinnans ägglossning samtidigt som slemmet i livmoderhalsen förändras så att spermierna inte kommer igenom.

P-plåster

P-plåster är precis som namnet antyder ett plåster som fästs på kroppen och som utsöndrar hormoner som tas upp av huden. Det byts en gång i veckan och passar dem som har svårt att komma ihåg att ta piller varje dag. Det har också fördelen att kvinnan fortfarande är skyddad även vid kräkningar och diarré.

P-spruta

P-sprutan innehåller bara gestagen (gulkroppshormon) och inget östrogen. Var tredje månad ges sprutan i skinkan hos en barnmorska eller läkare. Det sker ingen ägglossning under tiden, så mensen minskar eller upphör helt. Man kan också slippa de biverkningar som är vanliga vid östrogen.

P-ring

P-ringen är en mjuk plastring som placeras i slidan och som sitter inne i tre veckor. Den fjärde veckan har man uppehåll. Den innehåller samma hormon som p-piller.

P-stav

P-stav är en mjuk stav som sätts in under huden på överarmen. Precis som p-sprutan avsöndrar den enbart gestagen och inte östrogen. Staven ska bytas efter 3-5 år.

Hormon- och kopparspiral

Spiral är ytterligare en metod som skyddar effektivt mot oönskade graviditeter. Det finns kopparspiral och hormonspiral. Kopparspiral skapar en miljö som gör att ett ägg inte fastnar i livmodern. Hormonspiral fungerar som en vanlig spiral men utsöndrar också gestagen (gulkroppshormon) som försvårar graviditet ytterligare.

Sterilisering

Sterilisering är ett säkert sätt att hindra graviditet men ska bara användas om man inte vill ha barn i framtiden. Hos mannen skärs då sädesledarna av och hos kvinnan kläms äggledarna av. Den här metoden är definitiv och beslutet ska fattas efter moget övervägande då det senare i livet inte går att bilda familj. I Sverige kan man få genomgå sterilisering efter man fyllt 25 år och har fått information av läkare och kurator.Kondom

Kondomen är det enda preventivmedlet som
skyddar mot könssjukdomar

P-pillerP-piller finns i många olika fabrikat. Ofta måste
kvinnor prova olika innan de hittar någon som
passar just dem