Befruktningen

Om det ägg som lossnat från en av äggstockarna blir befruktat inom två dygn av en spermie så börjar ett nytt liv ta form. Vid samlaget sprutas flera hundra miljoner spermier in i kvinnans slida men det är bara en enda spermie som slutligen befruktar ägget.

När ägget blir befruktad

Efter befruktningen börjar ägget dela sig. Några dagar senare har ägget delat sig så många gånger att en liten klump av celler har bildats. Efter ytterligare sju dagar har klumpen vuxit fast i livmoderns slemhinna. Ur cellklumpen utvecklas ett foster och en moderkaka som förser det nya livet med näringsämnen och syre från modern. Avfallsämnen förs genom moderkakan ut i kvinnans blod. De första åtta veckorna kallas dock fostret för embryo tills den fått kroppsliga konturer som armar och ben.

Graviditeten

Utvecklingen av fostret pågår cirka 38 veckor och födseln äger rum ungefär 40 veckor efter den sista menstruationens början. Vid förlossningen påverkas livmoderns muskler av hormoner så att barnet pressas nedåt i livmodern. Därefter trycks det ut genom bäckenet och förlossningskanalen. Ett nytt liv har kommit till världen.

Ultraljud

Med ett ultraljud går det att se graviditetens längd,
hur fostret mår och om det finns fler än bara ett foster.

Ett nyfödd barnEtt nyfött barn är ofta skrynkligt och täckt av fosterfett.
Fosterfettet är till för att skydda barnets hud mot
fostervattnet