Samlaget

Nån himla bra rubrik jag ännu inte kommit på...

För att genomföra ett samlag behöver mannens penis vara styv för att föras in i kvinnans slida. Hos kvinnan utsöndras en vätska i slidan vid upphetsning som gör att det är lättare att föra in penis samt att det blir skönare för kvinnan då det inte uppstår friktion som kan upplevas smärtsamt. Under samlaget förs penis in och ut i slidan vilket skapar lustkänslor hos både mannen och kvinnan. Lusten stegras tills den övergår till orgasm som är höjdpunkten, klimaxen, av den sexuella njutningen.

Orgasm

Vid mannens orgasm sker en sädesuttömning, ejakulation, då sädesvätska sprutas ut. Det kan dock finnas tillfällen då mannen uppnår orgasm, men ingen ejakulation förekommer. Kvinnan får rytmiska sammandragningar i bäckenbotten och den kvinnliga orgasmen kan vara mer utdragen än männens. Ofta behöver kvinnor stimulans av klitoris förutom det vaginala samlaget för att nå orgasm.

Ibland funkar det inte

Det kan hända att samlaget inte går att genomföra för att mannens penis inte blir styv. Det kan finnas många olika orsaker som till exempel nervositet, alkoholintag eller stress. Det händer alla då och då och är inget att oroa sig för. Om det är ett ständigt problem kallas det impotens och kan ha psykiska eller fysiska orsaker. Det finns hjälpmedel och mediciner för män med erektionsproblem.

Det finns också tillfällen då vi aldrig når klimax, alltså orgasm. Det är vanligare hos kvinnor, men kan även hända män. Precis som utebliven erektion kan det bero på varierande orsaker. Alkoholintag är en vanlig orsak, liksom trötthet eller stress. Kanske har man bara mycket att tänka på just då.

Ett vanligt problem hos män är även prematur ejakulation, alltså för tidig sädesutlösning. Ibland kan det hända innan samlaget har börjat och beror oftast på nervositet. Det är extra vanligt i början av en relation innan man har lärt känna varandra ordentligt och känner sig trygga tillsammans. Hos en del män är det ett ständigt problem och kan bero på överkänsligt ollon.

Att känna sig själv

När man smeker sig själv på könsorganen kallas det onani eller masturbation och är ett sätt att själv framkalla orgasm. Det är också en bra metod att lära känna sin egen kropp och få reda på vad just du njuter av. Vi är alla olika och tycker inte alltid om samma sorts smekningar. Genom att lära känna dig själv och vad du tycker om kan du också visa din partner så han/hon lär sig hur du fungerar. Att onanera kan också hjälpa mot för tidig utlösning hos män.  
Ungt par Och en himla bra bildtext jag inte kommit på heller