Menstruation

Därför menstruerar kvinnor

Varje månad mognar och lossnar ett ägg från en av kvinnans båda äggstockar. Ägget förs till livmodern genom äggledaren. Om ägget inte blir befruktat av en sädescell inom elva dagar efter ägglossningen uppstår en blödning när ägget och en blodfylld hinna lossnar i livmodern. Blödningen kallas menstruation eller mens.

Menstruationerna pågår vanligtvis i 5-7 dagar och återkommer varje månad. Den genomsnittliga tidsperioden är 28 dagar, men kan variera från person till person. Perioden kallas för menscykel och räknas från blödningens första dag.

Normala besvär

Vanliga problem vid menstruation är mensvärk som beror på sammandragningar av livmodern. Smärtorna kan lindras med värme, värktabletter och motion. Det är även vanligt med lös mage som utlöses av kramporna. En del kvinnor har besvär av PMS (Premenstruellt syndrom) före sin mens. Oftast dominerar de psykiska besvären, som kan vara allt från allmänt nedstämdhet till depression. Det är även vanligt med illamående, ryggont och ömma bröst. Det finns numera behandling för kvinnor som lider av svår PMS. Även P-piller har visat sig vara en effektiv hjälp mot PMS och mensvärk hos många kvinnor.

Menopausen

Menstruationerna upphör mellan 45-55 år och de flesta har besvär av klimakteriet en längre tid innan. När mensen upphör helt kallas det menopausen.