Veneriska sjukdomar

Vikten av att skydda sig

Sexuellt överförbara sjukdomar, veneriska sjukdomar, smittar genom samlag och andra könskontakter som munsex och petting.

Behandlingsbara sjukdomar

Sjukdomar som orsakas av bakterier kan behandlas med antibiotika. Exempel på sådana sjukdomar är klamydia, syfilis och gonorré. Ofta kan man vara symptomfri länge efter smittotillfället och det gör att infektionen kan sprida sig och ge svåra komplikationer. Några av komplikationerna är ofrivillig barnlöshet hos kvinnan och inflammerad prostata och bitestiklar hos mannen. Därför är det viktigt att du snarast uppsöker läkare om du misstänker smitta.

Virus

Sjukdomar som orsakas av virus, till exempel kondylom, herpes och HIV går inte att bota med antibiotika. Kondylom ger ofta upphov till vårtor i underlivet som kan behandlas men viruset försvinner aldrig från kroppen. Herpes finns det inget botemedel för, men besvären kan lindras med salva och vid svåra fall tabletter.

Hepatit

Hepatit är ett samlingsnamn för inflammationssjukdomar i i levern som orsakas av virus. Det finns Hepatit A –B –C –D –E –F och G. Hepatit B och Hepatit C kan smitta via kroppsvätskor, och därför vid könskontakt. Hepatit kallas också ofta för gulsot, då ögonvitorna och huden så småningom får en gulaktig ton. Ofta går hepatit över av sig själv, men i svåra fall sätts behandling in. Hepatit kan också orsaka kronisk hepatit som innebär att sjukdomen blir bestående. Undantaget är Hepatit A som smittas via mat och dryck.

HIV

Humant Immunbrist Virus är ett virus som angriper kroppens immunförsvar. Det finns inget botemedel men en person kan i dag leva länge med hjälp av bromsmedicin. I utvecklingsländerna där det inte finns effektiv medicinering skördar AIDS, som orsakas av HIV, fortfarande miljontals offer.

Både Hepatit (förutom hepatit A) och HIV smittar även via blod, och smittan kan därför överföras till exempel vid narkotikamissbruk där missbrukare delar sprutor.

Att skydda sig

Det finns många preventivmedel som skyddar mot oönskade graviditeter, men bara kondom skyddar mot sjukdomar. Därför är det viktigt att du använder kondom vid alla sexuella kontakter, speciellt om de är tillfälliga. Kom ihåg att många inte har symptom när de har en venerisk sjukdom, så din partner kan själv vara omedveten om att han/hon sprider smitta.